XVII. Szegedi Borfesztivál
http://www.varoskep.szeged.hu/szegednapja/index.php/xv-szegedi-borfesz
2011.05.13.-2011.05.22.
Nagymúltú, sok külföldi vendéget vonzó borfesztivál a Hídi vásárral egyidőben
Helyszín: Szeged, Széchenyi tér
Belépő: nincs
Solymári búcsú
2011.05.01.
Koncertekkel, kézműves vásárral, házi süteményekkel tarkított, igazi májusi majális.
Helyszín: Solymár, Jegenye völgy
Belépő: nincs
Nosztalgia Majális
2011.04.30.-2011.05.01.
Idén első alkalommal kaptunk meghívást a Nosztalgia majálisra. Reméljük sok új borbarátot találunk.
Helyszín: Békéscsaba, Széchényi tér
Belépő: nincs
Borvárosi barangolás
2011.04.30.
A pincészet udvarán este 8 órától zenés-táncos-fáklyás mulatság a Die Spatze zenekar közreműködésével
Helyszín: Záborszky pince
Belépő: nincs
Bemutatkozott a Ferenczi Szőlőbirtok a MÚOSZ-ban
2011.04.13.
Nemrég, a MÚOSZ TGSZ vendégeként bemutatkozott a Ferenczi Szőlőbirtok a MÚOSZ-ban.
Amint azt Debreczeni Kálmán, az egyik tulajdonos mondta, az ültetvény a Szekszárdi-dombság egyik védett völgyében, Alsónána határában fekszik. A dombok ölelésében fekvő, a falu fölé magasodó, 6 hektáros szőlőtábla kiváló, rendkívül kiegyenlített mikroklímája kedvez a testes kékszőlő termesztésének. A falu határában lévő tavak folyamatosan, relatíve magas páratartalmat biztosítanak, ezért még aszályos években is biztonságos itt a szőlőtermelés. Az egész ültetvény alacsony kordon művelésmódra lett kialakítva.
Öt fajtát gondoznak, ezek a Pinot Noir, a Merlot, a Cabernet Franc, a Cabernet Sauvignon és a Zweigelt. A filozófiájuk az, hogy a magyar tőkeszám és a talajhoz közeli tőke kialakítás előnyeit, az optimális termés mennyiség megválasztása mellett, a lehető legmagasabb minőségű szőlő alapanyagot termeljék. A tőkéről két – három menetben, az elkészíteni kívánt bor típusnak a legmegfelelőbb érettségi állapotban lévő szőlőt szüretelik, az újborral és a roséval kezdve, a nagy minőségű vörös borokig.
A kézzel szüretelt szőlő kis ládákban kerül a pincébe, ahol további szelekció után dolgozzák fel, a lehető legkíméletesebb technikákkal. Az erjesztés során az a céljuk, hogy minél naturálisabb legyen a fermentáció, majd az ezt követő hosszas, hordós érlelés. Így állítják elő a prémium és a szuper prémium termékeiket is.
A kóstolás során Debreczei Kálmán részletesen bemutatta a Szekszárdi Rosé, a Szekszárdi Pinot Noir, A Ferenczi Cuvé, a Ferenczi Szuperior és az „Alexandros” Cabernet Selection borokat. Ez utóbbit, egy késői szüretelésből, 2 éves kishordós és 6 hónapos palackos érlelés után hozzák forgalomba.
Régebbi bejegyzések: [ 1 ] [ 2 ] [ 3 ] [ 4 ] [ 5 ] [ 6 ] [ 7 ] [ 8 ] [ 9 ] [ 10 ] [ 11 ] [ 12 ] [ 13 ] [ 14 ]





